RECENSIE: Próchno - P3

Prochno
2024-06-08 De Poolse muziekscene is een grotendeels onontgonnen terrein, alsof het ijzeren gordijn nog fier overeind staat. In de Rotterdamse Baroeg weten Poolse (death)metal bands en zelfs Poolse hiphop gelukkig nog wel eens door te dringen tot de programmering. Waarvoor hulde!

Próchno, dat staat voor rotting of houtrot, bevindt zich in het meer experimentele spectrum van het muzikale landschap. De band bestaat uit drummer/percussionist Artur Sofinski, Bartosz Lesniewski (gitaar- en synth-noise) en bassist Marcel Gawinecki (ook synths). Met P3 brengt het driemanschap haar derde plaat uit.

Het album opent met ‘Zmierzch’ (‘Schemering’), een trage industrial track met dubby drumwerk en dubby bastonen waarbij bassist Marcel Gawinecki basgitaargrootheid Jah Wobble in de nek hijgt. Een geweldige binnenkomer!

Op ‘Idzie Postac’ (‘Een Figuur Loopt’) is het vooral het bezwerende ritme dat de toon zet. De track wordt gecompleteerd met de Poolse teksten die letterlijk over het repeterende ritme en de begeleidende noise worden uitgespuwd.

De onheilspellende en sinistere klanken van ‘Spluwa’ (‘Pistool’) hadden de soundtrack kunnen vormen van een bloedstollende scene in een hardboiled thriller. ”We will have to spend the night here” klinkt het in het Pools.

‘Nikt Nie Jest Bez Winy’ (‘Niemand Is Schuldvrij’) is een kort instrumentaaltje en met de indringende tracks ‘Oredzie’ (‘Boodschap’) en ‘Powtarzam’ (‘Ik Herhaal’) sluit Próchno P3 af.

Na een spoedcursus Pools (met dank aan Google Translate) zijn we niet alleen wat woorden Pools rijker maar ook een interessante band. Een band die zeker niet zou misstaan op het Nijmeegse ‘Soulcrusher’ of ieder ander eigenzinnig festival. Daarom hierbij een geheel vrijblijvende oproep aan de alle avontuurlijk ingestelde programmeurs. ”Uzy go na swoja korzysc!” dat zoiets betekent als “Doe er je voordeel mee!”.
Recensent:Bart Slaats Artiest:Próchno Label:Gusstaff Records
Cover Beirut - Hadsel

Beirut - HadselWie bekend is met de Amerikaanse band Beirut zal op het zesde album Hadsel...

Cover Bixiga 70 - Vapor

Bixiga 70 - Vapor Bixiga 70 is een negenkoppig afrobeat gezelschap uit Sao Paolo, Brazilië....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT