RECENSIE: Voices Of The Cosmos - De Revolutionibus

VOTC
2024-06-08 ”Voices Of The Cosmos project combines the achievements of astronomy with electro acoustic music. The creators use origina extraterrestrial signals (e.g. pulsars, magnetospheres of planets, the Sun, aurora borealis, masers, collisions of black holes received by radio telescopes and other astronomical scientific instruments. They also use sonifications and archive recording from space missions. Instrumental tracks integrated with processed rhythms and tones of the "space sounds" are created wit electronic instruments, both digital and analogue, as well as various a coustic objects.” Zo beschrijven ze zelf hun stijl. De Revolutionibus MMXXIII heeft wat Jean Michel Jarre invloeden uit de tijd van zijn plaat Revolutions.

Voices Of The Cosmos komt uit Polen en bestaat uit de vaste leden Piotr Zuralski en Rafal Iwanski en De Revolutionbus MMXXIII is inmiddels het vijfde album. En dit album is met recht een unieke instrumentale luisterervaring. En dan te bedenken dat men de plaat ook live ten gehore brengt. Liefhebbers van Jean Michel Jarre en Tangerine Dream kunnen deze plaat blind aanschaffen. Dat is immers een generatie die nog fysiek is ingesteld. De verpakking van karton met een zachte laag voelt al meteen aangenaam en exclusief aan. Een heerlijke spacy luistertrip die de oude synthesizer sound combineert met de zware beats uit de electrowereld.

‘Electromagnetic Pulse’is een meer donker industrial klinkend nummer met een lekkere lome beat en hi hat achtige accenten. Ideale filmmuziek, maar ook zonder beeld zeer genietbaar. Het heeft een mooie spanningsopbouw waarbij je het gevoel krijgt door een groot industrieel gebied te lopen waar de spanning hoog oploopt. ‘Cosmic Structures’ geeft je het gevoel van de aarde af te zweven en in de ruimte alles te bekijken. ‘Planet Zero’ is een uplifting song waarbij je Kraftwerk invloeden (”fahren fahren auf der autobahn”) in hoort. Het is het hoogtepunt van deze plaat. Het voelt modern en vernieuwend aan en in het nummer zitten tempowisselingen waarbij je niet weet welke kant het opgaat. Er komt zoveel op je af. Een luisterervaring die je zeker ook met de koptelefoon op moet ondergaan. Er is zoveel in dat nummer te horen.

Voices Of The Cosmos biedt je met De Revolutionibus MMXXIII een heerlijke instrumentale luistertrip die niet verzand in achtergrondmuziek, maar in muziek die alle aandacht opeist en er voor zorgt dat je je speakers wordt ingezogen. Een heerlijke luisterervaring. Deze Polen gaan internationaal en deze plaat voelt als
”Quid atem coelo pulcrius , nempe quod continet pulcra omnia”, en zo is het maar net!
Recensent:René Obdeijn Artiest:Voices Of The Cosmos Label:Gusstaff Records
Pom

POM - We Were Girls Together Pom bracht in 2024 The Rabbit Hole 7 inch single uit ter gelegenheid van...

Cover Nits - Tree House Fire

Nits - Tree House Fire Een kleine ramp voltrok zich in mei 2022; de studio waarin Nits al jaren...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT