RECENSIE: J. Mascis - What Do We Do Now

Mascis
2024-05-30 J. Mascis uit Amherst, Massachusetts tikt inmiddels alweer 58 lentes aan. Mascis begon zijn muzikale carrière ooit als drummer in de opwindende hardcore band Deep Wound. Om later uit te groeien tot boegbeeld van de slacker generatie in de rol van opperhoofd van Dinosaur/Dinosaur Jr.

Dinosaur Jr. scoorde eind jaren tachtig bonafide underground hits met ‘Freakscene’ en hun versie van The Cure’s ‘Just Like Heaven’. Sinds 1996 timmert Mascis, naast zijn rol in allerhande bands en projecten als Sweet Apple en GobbleHoof, ook als solo-artiest aardig aan de weg. What Do We Do Now heet zijn nieuwste solo-album dat uitkomt via Sub Pop.

J. Mascis slaat hierop geen nieuwe wegen in. Dus de liefhebber weet wat die mag verwachten: super relaxte indie- en countryrock met de welbekende, lijzige en onvaste zangstem van Mascis en de bij tijd en wijlen met de nodige feedback en distortion overgoten gitaarpartijen. En altijd met een gevoel voor gouden popmelodieën.

De vergelijking met Neil Young mogen we van Mascis niet meer maken en dat valt, hoewel niet geheel onterecht, wel te begrijpen. Mascis heeft zijn muzikale sporen inmiddels ruimschoots en op eigen kracht verdiend. En er zijn maar weinig generatiegenoten met zo’n eigen en herkenbaar stem- en gitaargeluid als Mascis. Een eeuwige vergelijking met Neil Young doet dan ook geen recht aan de eigenheid en het talent van J. Mascis.

De plaat opent met ‘Can’t Believe We’re Here’ voorzien van een heerlijk deinende cadans. Opvolger en titeltrack ‘What Do We Do Now’ had ook niet misstaan op de aankomende plaat van The Lemonheads. Zo kunnen we nog even doorgaan met het noemen van songs als ‘Right Behind You’ of ‘End Is Gettin Shaky’. Maar door een constant niveau kent de plaat geen echte uitschieters. Alle tien de tracks op het nieuwe album trekken in al haar schoonheid en in eenzelfde tempo langzaam aan de luisteraar voorbij.

En is dat erg? Verre van! Want daar beginnen we bij Dinosaur Sr. (alias Neil Young) tenslotte ook niet over.
Recensent:Bart Slaats Artiest:J. Mascis Label:Subpop
19

Drop Nineteens - Hard Light Drop Nineteens is een Amerikaanse shoegazeband uit Boston, Massachusetts,...

Cover Marika Hackman - Big Sigh

Marika Hackman - Big Sigh De Engelse singer-songwriter en multi-instrumentalist Marika Hackman bracht...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT